Cazul Anastasiu se reduce la o singură întrebare. Cum vor răspunde la ea Ilie Bolojan și Nicușor Dan

Table of Content

Vrem la vârf în Guvernul României oameni șantajabili? În cazul de față, „șantajabil” nu desemnează o categorie etică, ci reprezintă o întrebare legitimă, având în vedere tăria cerută de responsabilitățile vicepremierui Dragoș Anastasiu .

Dragoș Anastasiu a vorbit. Vicepremierul a spus procurorilor și judecătorilor că nu a dat mită unei angajate ANAF vreme de 8 ani pentru că a vrut, ci pentru că s-a temut. Publicului, el i-a explicat că s-a temut pentru afacerea lui, pentru soarta clienților și a angajaților.

Guvernul a vorbit și el. Nu e nici o problemă, ni s-a comunicat de la Palatul Victoria, pentru că „circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”. Guvernul ne anunță că totul e în regulă: Dragoș Anastasiu a dat mită la ANAF când era antreprenor, nu acum, când e vicepremier.

Ilie Bolojan a tăcut de a spart timpanele. Era interesant să ne comunice dacă la Primăria Oradea și la CJ Bihor a angajat oameni care au dat mită funcționarilor publici. În guvernul condus de el, acest criteriu nu este important.

Tot prin tăcere vorbesc și oamenii de afaceri. Sute de mii de antreprenori români au muncit, au suferit, au mers mai departe: dar nu au mituit ani la rând, cu peste 150.000 de euro, funcționari de la ANAF. Și nu au mascat mita prin contracte fictive, încheiate în urma discuției în biroul patronului, precum Dragoș Anastasiu, așa cum a descoperit jurnalista Simona Voicu în motivarea din 2023 a judecătorilor, totul a pornit după ce ziarista Ionela Arcanu a publicat cazul pe Realitatea.

Ce li se spune acum acestor investitori, de la Palatul Victoria, după ce ei au respectat regulile concurenței: dați mită dacă așa vă conservați afacerile.

Mai multe organizații de business au fost reprezentate de Dragoș Anastasiu pe vremea când compania lui comitea o infracțiune, de care el a scăpat, așa cum a confirmat DNA pentru G4Media, pentru că a fost denunțător.

De pildă, Camera de Comerț Româno-Germană. Anastasiu a fost în Consiliul de Conducere din 2011 și a devenit președinte al Camerei de Comerț din 2016. Compania lui a dat mită către o angajată ANAF în toți acești ani când a fost în conducerea camerei Româno-Germane.

Imaginați-vă ce vulnerabilități a speculat angajata ANAF de a reușit să-l șantajeze și să ia mită de la unul dintre conducătorii camerei de Comerț Româno-Germane. În cazul lui Anastasiu, termenul de „șantajabil” nu e o metaforă: șantajul s-a împlinit, a pus în mișcare o infracțiune de mită dovedită în instanță, iar un om a intrat la închisoare pentru că a abuzat de funcția sa.

Între atâtea vorbe și tăceri, rămâne totuși de văzut ce va spune președintele Nicușor Dan, care, deocamdată, ne-a informat că se va informa.

Și, mai ales, e de văzut ce crede omul cu cea mai importantă poziție dintr-o democrație: cetățeanul. De la el vom afla dacă vrem la vârf în cabinetul țării oameni șantajabili, în orice vremuri, dar mai ales în cele în care guvernarea înseamnă curaj și rezistență.

Tags :

Related Post

© 2025 Bluehex. Toate drepturile rezervate.