Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie prin care aprobă o posibilă vânzare militară străină către Guvernul Bulgariei a unui „sistem de apărare costieră cu rachete de atac naval” NSM și a echipamentelor aferente, pentru un cost de 620 de milioane de dolari americani.
Agenția de Cooperare în Securitate și Apărare a emis luni, 21 iulie, certificarea necesară, notificând Congresul SUA cu privire la această posibilă vânzare, a confirmat Departamentul de Stat printr-un comunicat de presă.
După modelul României, Bulgaria ia rachete antinavă NSM. Flancul estic al NATO, 100% apărat
Guvernul Bulgariei a solicitat achiziționarea unui NSM CDS, inclusiv trei sisteme multifuncționale de distribuție a informațiilor – sisteme radio tactice comune și articole non-MDE, inclusiv: „rachete de atac naval” tactice (NSM); manipulare NSM inertă; NSM telemetric; NSM inert operațional; centre mobile de control al focului cu echipamente de comunicații asociate; și vehicule mobile de lansare a rachetelor cu echipamente de comunicații asociate.
„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și securitate națională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătățirea securității unui aliat NATO care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa”, a declarat Departamentul de Stat. „Vânzarea propusă a acestui echipament și a sprijinului nu va altera echilibrul militar de bază din regiune.”
Principalul contractor va fi Kongsberg Defence and Aerospace.
Departamentul de Stat a declarat că, în acest moment, guvernul SUA nu are cunoștință de niciun acord de compensare propus în legătură cu această potențială vânzare și că orice acord de compensare va fi definit în negocierile dintre cumpărător și contractor.
Noi am luat mai multe și la jumătate de preț
Este vorba de același tip de rachete cu care se dotează și România. Numai că noi le-am contractat în 2021, am luat patru sisteme (nu trei ca partea bulgară) și am dat mai puțin de jumătate din preț, 285 de milioane de dolari, mai exact.
Oricum, când toate bateriile de rachete vor fi instalate în România și Bulgaria, partea estică a NATO, zona costieră de la Marea Neagră, mai exact, va fi asigurată. Din Ucraina și până în Turcia.
Rachetele NSM au o rază de acţiune de 185 de kilometri, iar navigaţia se face cu ajutorul unui complex hibrid INS/GPS. De precizat, rachetele pot să atace din nou ţinta în cazul în care au ratat-o iniţial.
Un mare avantaj, militarii care vor opera NSM vor avea acces la biblioteca de ţinte navale a Guvernului SUA, adică la bazele de date clasificate cu parametrii tactici ai ţintelor. Este vorba de imagini, amprente radar şi termice ale navelor potenţial inamice, date cu ajutorul cărora o rachetă antinavă îşi sporeşte eficacitatea.
În prezent, sistemele NSM sunt folosite, între altele, de forţele americane (US Navy şi US Marine Corps), norvegiene, germane şi poloneze.