Prognoza meteo, 23 iulie. România traversează una dintre cele mai toride săptămâni ale anului, cu temperaturi care urcă periculos de aproape de 41 de grade Celsius la umbră în sudul țării. Capitala și alte șase județe se află sub Cod Roșu de caniculă, iar disconfortul termic este accentuat de un indice temperatură-umezeală (ITU) care depășește constant pragul critic de 80 de unități.
Prognoza meteo, 23 iulie. Românii, nevoiți să facă față caniculei
Ziua de miercuri aduce un nou val de căldură, cu temperaturi maxime între 28 și 39 de grade, iar în sud se vor atinge din nou valori caniculare. Disconfortul termic va fi accentuat, în special în zonele joase din Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.
Minimele nocturne vor rămâne ridicate, în jurul a 25 de grade în zonele urbane mari. Cerul va fi variabil în cea mai mare parte a țării, dar în zonele montane și, pe timpul nopții, în regiunile sudice și sud-estice, vor apărea local averse de vară și descărcări electrice.
Situație neobișnuită la mare. Temperatura apei va avea doar 13 grade
Potrivit meteorologilor, cantitățile de apă acumulate vor depăși izolat 15 l/mp. În mod paradoxal, în timp ce aerul atinge valori tropicale, temperatura apei mării a înregistrat o scădere bruscă până la 13 grade Celsius în anumite zone de pe litoral.
Fenomenul, cunoscut sub denumirea de upwelling, este cauzat de vânturi care aduc la suprafață ape mai reci din adâncuri.
Prognoza meteo, 23 iulie. Canicula persistă în Capitală
În București, canicula persistă, deși intensitatea acesteia va scădea ușor. Cerul va fi variabil pe parcursul zilei, însă spre seară și în cursul nopții sunt posibile înnorări și averse, însoțite de descărcări electrice și vânt temporar intens, arată ANM.
Maxima zilei va atinge 35–37 de grade Celsius, iar minima nu va coborî sub 20–22 de grade, marcând o nouă noapte tropicală.
Cum va fi vremea la începutul lunii august
Administrația Națională de Meteorologie a emis marți prognoza estimativă pentru perioada 21 iulie – 18 august 2025, evidențiind o alternanță între valuri de căldură și episoade cu precipitații, în funcție de regiune.
Săptămâna 21 – 28 iulie 2025
În această perioadă, România va resimți un val puternic de căldură, cu temperaturi medii mult peste valorile climatologice normale, în special în vestul și sudul țării. Precipitațiile vor lipsi aproape cu desăvârșire, regimul pluviometric fiind deficitar la nivel național.
Săptămâna 28 iulie – 4 august 2025
Valorile termice vor reveni la limitele normale ale perioadei în majoritatea regiunilor. În ceea ce privește precipitațiile, sud-estul țării va înregistra cantități apropiate de cele obișnuite, în timp ce restul țării, în special zonele vestice, nordice, centrale și montane, vor beneficia de un regim pluviometric excedentar.
Săptămâna 4 – 11 august 2025
Temperaturile medii vor rămâne în jurul normelor climatice pentru această săptămână în întreaga țară. Jumătatea estică va avea parte de precipitații peste media obișnuită a perioadei, în timp ce în restul regiunilor cantitățile de apă vor fi apropiate de valorile normale.
Săptămâna 11 – 18 august 2025 În ultimele zile ale intervalului analizat, temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele normale în sud-vestul țării, iar în rest vor rămâne apropiate de mediile perioadei. Precipitațiile se vor diminua în special în vest, sud-vest și centru, unde regimul pluviometric va fi deficitar. În celelalte zone ale țării, valorile se vor menține în jurul normei climatologice.