Procurorii anticorupție fac percheziții marți dimineață la adrese din Ilfov și Prahova, inclusiv la casa șefului ANPC, Cristian Popescu Piedone, potrivit surselor citate de G4Media, TVR Info și Digi 24. El a fost ridicat cu mandat de la un complex rezidențial din Mamaia Nord, unde era cazat, și dus la domiciliu pentru a asista la pecheziții. Percheziții au loc și la sediul ANPC. Piedone este suspectat că a avertizat un hotel că urmează să fie vizat de controale. Este vorba despre Hotelul Internațional din Sinaia, deținut de fostul liberal Dan Radu Rușanu, fost șef al Autorității de Supraveghere Financiară.
09:25
Primele declarații ale lui Cristian Popescu Piedone după descinderea DNA
Adus de pe litoral cu mandat, Cristian Popescu Piedone a făcut mai multe declarații legate de acuzațiile DNA. Șeful ANPC neagă că a făcut trafic de influență, așa cum este suspectat, și spune că „am deranjat foarte multă lume”.
„Nu ascund faptul că proprietarul hotelului îmi este prieten de ani și ani de zile. Este și el un personaj public, dar nu am avut niciun schimb de informații, dar nu am anunțat și nu îmi aduc aminte cu certitudine să se fi întâmplat acest lucru. Nu am făcut trafic de influență, nu am luat un leu, mi-am făcut datoria. Că am deranjat, se vede acest lucru. Am deranjat extrem de mult, vorbesc de la corporații, multe și multe altele pe care nu le știți”, a declarat Cristian Popescu Piedone, în fața locuinței sale din Bragadiru, în direct la televiziunile de știri.
El a spus că își va „demonstra prezumția mea de nevinovăție care există și trebuie să o duc la capăt”.
„Dacă există dovadă înseamnă că telefoanele mele și ale șoferului meu au fost ascultate. Nu există dovadă”, a continuat șeful ANPC.
09:00
Anunț oficial de la DNA. „Fapte de corupție”
DNA a transmis un comunicat oficial, în care nu îl numește pe șeful ANPC, în care precizează că perchezițiile de marți vizează suspiciuni privind unor fapte de corupție.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, de către funcționari publici și complici ai acestora.
În cursul zilei de 22 iulie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Prahova și Constanța, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale”, a transmis oficial Direcția Națională Anticorupție.
Descinderi DNA în mai multe locații, la prima oră
Piedone este suspectat de fapte asimilate corupției. Conform surselor citate de G4Media, șeful ANPC a divulgat informații care nu erau destinate publicității unui operator economic, înainte de un control pe care acesta urma să îl facă.
Șeful Protecției Consumatorilor i-ar fi spus operatorului economic ce trebuie să aibă în vedere pentru a trece cu bine peste control, apoi Piedone l-a lăudat public pentru standardele ridicate, conform surselor judiciare citate de G4Media.
Potrivit surselor citate, este vorba despre Hotelul International din Sinaia, deținut de fostul liberal Dan Radu Rușanu, fostul șef al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
DNA a descins acasă la Piedone, în Bragadiru, județul Ilfov, dar și în Sinaia, județul Prahova, la operatorul economic.
Procurorii au mers și în complexul rezidențial DeSilva din Mamaia Nord unde este cazat șeful ANPC.
El se află în județul Constanța unde coordonează activitatea Comandamentul Litoral 2025.
Procurorii l-au ridicat pe Piedone din complexul rezidențial și l-au dus la domiciliul său pentru a asista la percheziții.
Este posibil ca după aceea să îi fie percheziționat și biroul de la sediul Autorității. El va fi audiat la DNA București.
Numit în 2025 de Marcel Ciolacu
Cristian Popescu Piedone a fost numit șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor în februarie 2025. Premierul de atunci, Marcel Ciolacu, a semnat decizia.
Piedone a fost condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu în Dosarul Colectiv și achitat ulterior de Înalta Curte de Casație și Justiție. El ispășise un an și o lună din pedeapsa cu executare în momentul achitării.
Piedone, care ocupa funcția de primar al sectorului 4 în momentul incendiului de la Colectiv, a câștigat procesul împotriva statului român pe care l-a dat în judecată pentru timpul petrecut în închisoare în urma condamnări, dar decizia nu este definitivă.
În 2024, a candidat pentru Primăria Generală, dar a pierdut în fața lui Nicușor Dan. Ulterior, a fost numit preşedintele filialei Bucureşti a Partidul Umanist Social Liberal, pentru ca, în toamnă, să candideze la parlamentare din partea PSD, unde a ratat funcția de senator la redistribuire.
Foto> INQUAM_Photos_Octav_Ganea